Dream Houses

A family apartment under the roof

A family apartment under the roof

PEPE Fotografia

In the center of Turin, the top floor of a building from the beginning of the 19th century was designed by architects Angela Tomasello and Andrea Zanero from UNDUO. With a tight budget, they have created a beautiful, bright and friendly attic apartment for a couple and their two young children.

At the top of a building, Angela Tomasello and Andrea Zanero have built a family apartment. Each room has been designed to adapt to the structure of the place. Discovery.

The renovation project in brief

The idea : Lay out the attic of a building for a family with two children.

Area : 140 m2.

Year : 2013.

The place : Turin Center, Italy.

architects : Angela Tomasello and Andrea Zanero from UNDUO //www.unduo.it

A major restructuring was necessary to make this loft habitable and transform it into an apartment that is both practical and comfortable to live with on a daily basis, while adapting to the limited budget of the owners. What was the work of the architects?

The entire structure and roof was replaced and isolated, openings were created in accordance with the binding regulations imposed by the city. Then, the space was organized around an important preserved carrier wall. The architects also took care of the interior design and designed and made some furniture themselves. They also chose the colors of the walls, and brought a Mediterranean touch by choosing to place on the walls a colored tiles.

To read also: a flat with beams that bet on the white

Construction site.

PEPE Fotografia

Before work

PEPE Fotografia

A functional, friendly and bright living space

To satisfy the requirements of the owners who wanted an apartment of great clarity, the architects chose not to partition the living room. The circulation is thus fluid and the space occupied by the kitchen, the living room and the dining room becomes through. As in all rooms of the apartment, the light penetrates through French windows positioned in the roof. The kitchen benefits in addition to a large roof window.

The space is organized around the load-bearing wall painted in brown.

PEPE Fotografia

PEPE Fotografia

To accentuate the brightness, the ceiling and exposed beams are painted white, this color dominates throughout the housing. However, strong hues are introduced and punctuate the place. The wall that crosses the house and houses the chimneys of the building is completely painted brown (Sikkens painting) and as we are on the top floor, near the sky, different tones of blue were chosen to other walls. A honey-colored oak floor was laid throughout the apartment, warming the atmosphere and unifying the place.

Entrance, placed on the ground, May Day nomadic lamp by Flos.

PEPE Fotografia

Room equipped with a large white wardrobe Ikea

PEPE Fotografia

An open kitchen revived by a patchwork of colorful tiles

A central island designed by the architects conceals storage and appliances. It is made of Viroc, a fairly new material consisting of a mixture of wood particles and cement, usually used for outdoor use, which has the advantage of being resistant and inexpensive. The soil around the island is covered with a smooth cement that harmonizes with the Viroc. To soften the raw and industrial aspect of these two materials, the architects chose to mix, on a part of the walls, tiles made in Sicily whose prints are available in different shades of blue, a fantasy full of gaiety.

PEPE Fotografia

Kitchen, "Made to Mano" Novecento tile, Foster sink and faucet, Franke baking trays, metal and wood storage cabinet purchased from Maison du monde.

PEPE Fotografia

To hang some kitchen utensils and fix two neon lights to illuminate the worktop, a metal frame made by the architects is suspended from the ceiling. A glass panel, fixed, allows natural light to infiltrate to the entrance of the housing and greets, the kitchen, people who enter. In one place, the original brick is left exposed and painted white.

The living room includes the kitchen, the dining room and the living room

PEPE Fotografia

PEPE Fotografia

A library made to measure

A large metal library was designed and built by the architects. It is of a great visual lightness. Its shape follows the slope of the roof. His boards in Viroc are in harmony with the kitchen. Television, records and books are stored there. A bench where the family settles to take their meals is integrated into the whole.

Metal bookcases

PEPE Fotografia

Detail library, metal structure and boards in Viroc

PEPE Fotografia

"Ghost" chairs for Kartell

PEPE Fotografia

As for furniture, the space remains uncluttered. Only, a white table with two Kartell chairs and a sofa of different colors are introduced into the decor.

PEPE Fotografia

A bathroom full of fantasy

The architects have once again dared the mixtures. The walls of the shower are completely covered with ceramic tiles. Only one model is used: "Iris" designed by Marcel Wander for Ceramiche Bardelli but in four different colors: gray, green, red and black. Above the sink, red is preferred. The whole is harmonious and of great cheerfulness.

PEPE Fotografia

PEPE Fotografia

Detail shelf designed and realized by the architects.

PEPE Fotografia

Tile "Iris", designed by Marcel Wanders of Ceramiche Bardelli

PEPE Fotografia

A second bathroom raw and nature

The Viroc is again used to protect the walls behind the toilets. Its cold appearance, similar to that of concrete is tempered by shelves and a hickory wooden table on which is placed a white ceramic basin (Pozzi & Ginori, 500 series). In both bathrooms, to maximize space, sliding doors are installed.

PEPE Fotografia

Pozzi Ginori washbasin, "500 series", mottled table

PEPE Fotografia

Apartment plan

Unduo Agency