Dream Houses

Before / after: a studio of 23 m2 equipped as a two-room apartment

Pin
Send
Share
Send
Send


Before / after: a studio of 23 m2 equipped as a two-room apartment

François Morrier

Nestled on the 4th floor of an old Parisian building, this studio of 23 m2 has been completely redesigned to be optimized and arranged as a two-room. Now functional and pleasant to live, the small apartment has benefited from a well-deserved renaissance!

Without the intervention of François Morrier, industrial designer, director of creation at Birchbox and owner of the property, this small Paris studio would have remained dilapidated. In only 2 months of work, the apartment located in the heart of the capital has gone from an uncomfortable and tired studio to a well optimized cocoon. Take a look at the secrets of this transformation ...

The renovation project in brief

Works duration : 2 months

Costs of the work : 35,000 euros without furniture / 45,000 euros with furniture

Surface of the property : 23 m2

Exposure : double exposure South-West and North-East

Place : Paris, 2nd district, rue D'Aboukir

The idea of ​​renovation : create an ideal home for a student or a single person and develop it like a two-room apartment.

See also> Mirror games in this well-appointed studio

Kitchen, Leroy Merlin, brass door knobs, BHV. Appliances combined oven / dishwasher, Candy.

François Morrier

Single room with optimized spaces

When François Morrier got his hands on this studio at the beginning of 2017, there was nothing to suggest that the property could change as much. Not optimized for a penny and summarized in a single piece, dark and not very functional, the small apartment was not dreaming.

We'll erase everything and start again. This is a bit of the principle of the renovation of this studio which was partly destroyed and redesigned as a two-room apartment. Yet intended for sale or rental, this renovated studio has been tested and approved by the owner himself. After living a few days in this 23 m2 "comfortable and practical", François Morrier says he has no doubt about the convenience of the property he says "ideal for a student or for people who work at home."

After having swapped the window panes for double glazing and insulated the floor and one of the walls for more tranquility, François applied himself to create functional and distinct spaces. Separated from the night corner by a workshop canopy, the small living room has everything a big. Once dark and narrow, the living room now has more space.

Read also> [In video] This studio of character sees big!

The living room part of the studio before renovation.

François Morrier

Sofa, La Redoute. Wall lamps, Socialite family X La Redoute. Wallpaper, Paper Mint. Nesting tables, Kavehome and Maisons du Monde.

François Morrier

Before work, there was no room in the small studio. Only a sofa bed placed in the middle of the main room allowed the occupant to take a nap. Today, not only the apartment was offered a separate room, but it is also multifunctional. Barely perceptible behind the glass roof, it can be transformed into an office at will thanks to its retractable bed that disappears in the blink of an eye. Custom closets have even been installed to not run out of storage.

See also> On video: renovate 46 m2 in one month, no more!

SquareDeco foldaway bed and walk-in closet.

François Morrier

First recluse in a corner of the entrance, the small kitchen without storage has changed angle to nest on the adjacent wall. The recess in which she lodged was cleverly recovered to accommodate the perpendicular. Now bigger, and above all more functional, the open kitchen has many cupboards and a real work plan for cooking easily. So much space has been released, that a small dining area with Nordic decor has even found its place alongside the small open kitchen.

The kitchen of the studio before the renovation work.

François Morrier

François Morrier

François Morrier

On the bathroom side, the transformation is even more bluffing. The tub, which took the full width of the room, was changed to a modern shower and the WCs were moved to the other end for more fluidity. The shower door was chosen to be slid to avoid unnecessary space, the vanity was suspended to clear floor space, and storage was created through a niche dug above the toilet. The small, narrow bathroom gives way to an optimized bathroom, without loss of space.

Read also> 15 small well-appointed bathrooms

The bathroom before work.

François Morrier

Bathroom cabinet, Leroy Merlin.

François Morrier

François Morrier

A decidedly more modern decor and layout

After the whirlwind of work, almost nothing remains of the old look of the apartment. Only exposed wooden beams have been preserved, as valuable remains, as a token of authenticity. The big seats of the living room, old and unnecessarily imposing, have given way to a small sofa.Scandinavian inspiration to free up some space.

Also read> 7 well-appointed studios

François Morrier

The yellowish walls and the old wooden paneling were put in the closet for the benefit of light and bright tones. If the overall shades of the apartment remain sober, a paper Mint retro wallpaper inspired by the 1920s, a custom-made mint blue sky and deep blue cover some of the studio's walls and bring a little color. The ambient darkness that reigned has indeed disappeared!

On the floor, on the kitchen's credenza and on the walls of the bathroom, a cold and old-fashioned floor tile dominated the decoration of the studio. Warm parquet in point of Hungary now covers most parts of the apartment. In the kitchen, a part of the floor is adorned with a cement tile coating to visually separate the space from the rest of the studio. Bathroom side, a marbled tiling, gray and white, modernizes the room and harmonizes with the chic and two-tone decor.

To read also> 12 inspirations for the decoration of a studio

The kitchen-dining room of the studio before the renovation work.

François Morrier

Table, Made.com

François Morrier

Pin
Send
Share
Send
Send