Design

Archi simple: optimize a kitchen without changing everything

Pin
Send
Share
Send
Send


In this apartment of 85 m2 well arranged, the kitchen suffers from poor organization and has little storage, which does not make it very practical. In the program ? Total optimization of this piece!

This apartment of 85 m2 is rather well laid out. The owners ask us to optimize the kitchen without changing the rest of the house. We are renovating this L-shaped kitchen in order to get more fluidity, but also more storage.

Find Archi simple video on the chain Dailymotion of Côté Maison.

In this 85 m2 well thought out, the entrance gives access, side yard, to the night area (two bedrooms and a bathroom), and street side, to the living area (a large double living room and kitchen). All this is in good condition and rather well thought out. The problem is at the level of the kitchen which is dual access: the first by the entrance and the second by the stay, with a significant loss of space. It is also sorely lacking storage space.

Our intervention must therefore be limited to this simple room. We must not touch the toilet, the bathroom, or a series of custom furniture, arranged at the back of the dining room. We also keep a post that limited the location of the old restored courtyard and allows the kitchen to have a beautiful zenith lighting on almost half of its surface.

We begin by putting a sliding door to close the entrance to the living room. The advantage is that it does not occupy space when it remains in the open position, that is to say most of the time. We create a deep entrance cupboard, 87 cm, which allows us to install a laundry area independent of the kitchen.

On the other side of the partition, we will use only 60 cm of depth to position a new series of storage units recessed all heights: a piece of furniture of 60 cm (the refrigerator for example) and another of 40 cm to make storage. The remaining 20 cm are used to place a few shelves or a library on the living room.

The partition separating the kitchen from the dining room is modified to allow it to integrate a large sliding door (at least 1.10 m). This allows to unite the two rooms, but also to isolate the kitchen.

The original layout of the furniture (in L) is retained, but it is released from the fridge and washing machine, which allows to benefit from a larger work plan and more low storage.

See the video.

Nicolas Sallavuard, architect at theagency Studio d'archi, author of Archi Studio Blog.

House side

Pin
Send
Share
Send
Send